Kødpålæg hitter hos danskerne
En ny undersøgelse fra Landbrug og Fødevarer viser, at danskerne i snit spiser 2,6 skiver kødpålæg til frokost.
- Jeg er ikke overrasket over tallene. Kødpålæg er en naturlig del af dansk madkultur. Danskerne arbejder løbende på at spise mere fuldkorn, som rugbrød, og der er gode muligheder for at spise magre kødpålæg, siger Marianne Gregersen, forbrugerøkonom med ansvar for markedsanalyser i Landbrug & Fødevarer til FoodCulture.
Ernæringskonsulent og cand.scient. i human ernæring Per Brændgaard ser dog et sundhedsmæssigt problem i, at danskerne spiser så meget kødpålæg i forhold til kostrådene, der anbefaler én skive forarbejdet kød om dagen. Han mener, at salt og livsstilssygdomme hænger sammen og opfordrer derfor til at spise mere "grønt" pålæg.
- Fiskepålæg indeholder også meget salt, så rent ernæringsmæssigt har vi brug for at få skubbet vores forbrug af pålæg over mod mere vegetabilske produkter. Derfor vil jeg foreslå sunde pålæg såsom avocado eller, endnu bedre, hjemmelavet hummus med masser af kikærter, siger Per Brændgaard.